Ahad, 13 Jun 2010

Tip dan rahsia kecantikan (Tambah kecantikan anda dengan meningkatkan imej diri)

Sumber:http://mindataqwa.blogspot.com/

Diciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian. Anda sebenarnya cantik. Tambahkan kecantikan anda dengan meningkatkan imej diri. saya akan berkongsi teknik-teknik bagi menambahkan kecantikan yang sedia ada pada diri anda. Caranya adalah mudah dan memberikan kesan yang amat luarbiasa.


1) Kecantikan kulit dan rupa paras.

Kecantikan kulit dan paras muka akan terserlah jika ianya dipancarkan dari kecantikan dalaman. Kecantikan dalaman adalah rasa ketenangan yang dimiliki oleh seseorang.Kegelisahan menyebabkan kesan yang muram pada wajah anda. Wajah yang mencerut dan seperti mencuka menjadikan diri anda tidak elok. Wajah dan tenang dan santai amat senang dipandang orang untuk ditatapi.Orang yang selalu gelisah dan berdukacita akan menyebabkan masalah pada kulit iaitu mudah berkedut dan mudah mendapat penyakit kulit seperti panau,kurap dan alahan pada kulit.

Hanya dengan memperbanyakkan mengingati Allah hati akan jadi tenang tenteram.Inilah wajah ahli syurga yang bersinar-sinar akan terpancar di wajah anda . Ketaatan pada Allah dengan melakukan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya akan memancarkan sinar pada wajah anda dengan begitu bersinar. Ianya dapat menambahkan rupa paras kecantikan anda.

a) Sentiasa kekal gembira kerana rasa bersyukur atas nikmat yang dikurniakan.Keredhaan anda menjadikan anda begitu gembira kerana kesediaan menerima apa yang telah ditetapkan pada anda. Untuk anda gembira maka anda juga hendaklah sentiasa mengembirakan orang lain. Wajah orang gembira sungguh menawan dan dikagumi. Lihatlah bagaimana penghibur perlu menunjukkan wajah gembira untuk membuat anda gembira.

b) Berfikiran positif akan menguatkan pendirian anda dan membolehkan anda mengawal perasaan anda dari gelisah dan dukacita. Orang yang optimis memiliki wajah yang gemilang dan cantik. Darah semangatnya mengalir lalu memancarkan pada wajah mereka. Stabilkan emosi anda. Jauhi dari sikap busuk hati, dengki, sombong. Miliki sifat mahmudah untuk mencantikkan dalaman diri anda. Orang yang hati baik memang dipandang cantik pada wajahya.

Bagi kebersihan luaran pula ialah sentiasa menjaga kebersihan diri tubuh badan ,mulut,gigi, rambut. Kecantikan juga terletak pada bauan . Jika badan dan pakaian bersih , tambah pula dengan haruman dan wangian maka akan melengkapkan kecantikan anda. Berwangianlah terutama berada di rumah kerana kecantikan ahli syurga adalah kerana mereka sentiasa bersalut sentiasa dengan haruman syurga.

c) Kawal perasaan marah. Orang yang selalu marah akan menyebabkan kehodohan pada wajahnya. Ianya juga akan merosakkan sistem badan seperti jantung dan hati.

d) Selalu tersenyum dan bercakap dengan iringan senyuman akan menyerlahkan kecantikan anda. Kita akan sering tertarik pada seseorang yang bercakap dengan wajah yang tersenyum. Ini menunjukkan mereka suka dengan kita. Senyuman akan mencantikkan wajah seseorang 100 kali ganda.

e) Jaga kesihatan anda. Dengan pemakanan yang betul dan tabiat bersenam akan menyegarkan tubuh badan anda. Kesegaran akan sentiasa menyerlahkan kecantikan anda. Jika anda sering sakit ianya akan memberikan kesan pada penampilan diri anda.

f) Banyakkan makan buah-buah, sayuran dan air meneral juga air beralkali. Kita terdiri daripada 70% air. Badan kita selalu kehilangan air yang akan menjejaskan kesegaran sel dan kulit. Minum air 8 gelas atau lebih untuk mengekalkan kesegaran anda. Kurangkan minuman dan makanan yang masam kerana ianya akan menyebabkan anda cepat tua.Kekalkan keremajaan anda dengan bahan-bahan yang beralkali seperti sayuran hijau dan buah-buahan.Vitamin untuk kecantikan adalah seperti E , D ,C dan B

g) Kekalkan tubuh badan ikut kesesuaian ketinggiann anda. Gunakan sistem BMI iaitu ukuran yang telah ditetapkan oleh sumber kesihatan iaitu berat unggul yang sesuai. Berat unggul akan menambahkan kecantikan fizikal anda

h) Memakai pakaian yang sesuai iaitu tidak terlalu ketat dan terlalu longgar.

i) Jaga adab diri. Bercakap dengan tutur kata yang lemah lembut dan tidak bercakap kuat dan kasar dan berperangai sopan akan menyerlahkan kecantikan personaliti anda. Orang yang berakhlak mulia memang cantik dipandang. Inilah yang diajar oleh Nabi Muhammad s.a.w. Beliau adalah orang yag cantik kerana akhlaknya amat mulia. Diri anda akan dipandang cantik jika anda seoarang yang berakhlak mulia.

j) Postur yang betul sewaktu berdiri hendaklah sentiasa tegak, anggun, dan berjalanlah dengan gaya yang sopan. Begitu juga cara anda menampilkan mimik muka, pergerakan tangan dan badan yang menarik.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More