Sabtu, 23 April 2011

NILAI SEORANG WANITA SOLEHAHTerdapat beberapa petikan hadis yang menyatakan mengenai kelebihan wanita solehah. Mudah-mudahan dengan membaca dan menghayati hadis ini akan memberi kekuatan kepada kita untuk mengamalkan Islam dalam erti kata yang sebenarnya.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

"Empat jenis, siapa yang diberi akan keempat-empat jenis ini bererti dia telah memperolehi sebaik-baik dunia dan akhirat. Iaitu hati yang selalu bersyukur, lidah yang sentiasa berzikir, jiwa yang selalu bersabar dengan cubaan dan isteri yang tidak melakukan dosa dan menzalimi suaminya."

"Tidak perlu lagi seorang mukmin setelah dia bertaqwa kepada ALLAH akan sebaik-baik keperluan baginya selain daripada isteri yang solehah. Jika dia menyuruh, isteri mentaatinya. Dan jika dia melihat kepada isterinya, isterinya menyukakan hatinya. Dan jika dia menyumpah memarahi isterinya, isterinya tetap juga berbuat baik kepada suaminya. Dan jika suaminya tiada di rumah, dia menyimpan rahsia dan harta suaminya."
~ Hadis Riwayat At-Tabrani ~

"Janganlah kamu mengahwini wanita kerana paras rupa yang cantik, mungkin paras rupa itu membawa kehancuran. Jangan kamu kahwini wanita kerana hartanya kerana kemungkinan harta itu membawa kepada kezaliman. Tetapi kahwinlah wanita kerana agamanya. Seorang wanita hamba yang hitam yang menghayati agama sesungguhnya lebih baik."
~ Hadis Riwayat Ibnu Majah ~

0 ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More